Veelgestelde vragen

Coronavirus

Als uitvaartverzorger hebben wij natuurlijk ook te maken met maatregelen die genomen moeten worden om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Voorop staat het gezondheidsbelang, van onze opdrachtgevers en bezoekers, maar ook van ons eigen personeel. Maar wij willen uiteraard, binnen de huidige mogelijkheden, een waardig en passend afscheid regelen, met de zorgzaamheid die u van ons gewend bent. Goed om te weten: wij zijn, als altijd, gewoon telefonisch bereikbaar voor het melden van een overlijden en uiteraard ook voor vragen die in deze situatie bij u leven. Op basis van de richtlijnen van het RIVM hebben wij een aantal maatregelen getroffen. Een overzicht van de belangrijkste zaken die anders zijn dan anders:
  • Het regelgesprek voor een uitvaart vindt alleen plaats via telefoon, skype of facetime; er komt niemand bij u thuis.
  • Een thuisopbaring raden wij af. Eventueel kan de overledene door ons opgehaald worden, in ons uitvaartcentrum verzorgd en in de kist gelegd worden en dan teruggebracht worden naar huis.
  • Bij de verzorging van de overledene kan de familie helaas niet aanwezig zijn.
  • Een afscheidsbezoek mag door maximaal 10 mensen bezocht worden.
  • Een uitvaartplechtigheid mag door maximaal 30 mensen bezocht worden.
  • Catering na de uitvaartplechtigheid is niet mogelijk.
  • Er worden geen condoleancemappen gebruikt. Een goed alternatief is een pagina op onze herdenksite.
  • Ons personeel schudt geen handen en houdt, waar mogelijk, een afstand tot andere mensen van 1,5 meter.
  • Nazorggesprekken vinden alleen telefonisch plaats.
  • De Vraagbaak is afgelast; informatiegesprekken kunnen alleen telefonisch plaatsvinden.
Voor deze aangepaste dienstverlening hanteren wij een aangepast tarief. Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen? Bel ons dan gerust via 075-6478747 of mail naar info@associatieuitvaart.nl

Mijn kinderen wonen ver weg en veel vrienden zijn mij ontvallen. Soms duurt een dag erg lang. Waar kan ik naar toe om mensen te ontmoeten?

In de buurt is vaak van alles te doen, maar niet iedereen weet de weg daarheen te vinden. Natuurlijk moet een activiteit aansluiten bij uw persoonlijkheid en hobby’s en moet het iets zijn waar u zich prettig bij voelt. Samen met u kijken wij graag wat voor u passend is en wat de mogelijkheden daarin zijn. Bel gerust met het Steunpunt (bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur via 075 – 820 02 10) voor meer informatie.

Onze vader was mantelzorger van onze moeder. Nu hij is overleden valt dat weg. Hoe regelen wij extra zorg voor moeder?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat er, naast het verdriet,  nu ook zorgen zijn rondom de situatie van uw moeder. Samen met u kunnen we kijken welke zorgbehoefte er is en welke mogelijkheden er zijn binnen de gemeente waar uw moeder woont. Per gemeente zijn er veel verschillende zorgaanbieders werkzaam, wij helpen u graag binnen deze wirwar de juiste zorgverlener te vinden. Bel gerust met het Steunpunt (bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur via 075 – 820 02 10) voor meer informatie.

Mijn kinderen wonen ver weg en ik wil niet steeds een beroep op ze doen. Waar kan ik hulp krijgen voor mijn boodschappen of administratie?

In de regio zijn er veel instanties waar u een beroep op kunt doen. Wij volgen alle ontwikkelingen binnen de sociale kaart van uw gemeente en helpen u graag op weg om de juiste hulp te vinden. Daarnaast heeft de Noordhollandse Coöperatie de zogenaamde “Diensten voor Leden”. Hier zit een aantal diensten in waar u als lid met korting gebruik van kunt maken. Bel gerust met het Steunpunt (bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur via 075 – 820 02 10) om samen te kijken welke dienst het beste bij uw situatie past.

Ik heb een aantal wensen voor mijn uitvaart, hoe kom ik er achter of mijn wensen mogelijk zijn en wat de kosten daarvan zijn?

Voor leden van de Noordhollandse Coöperatie verzorgen wij voorlichting, informatie en advies gesprekken.
Tijdens zo’n gesprek bekijken we wat uw wensen zijn, en wat de mogelijkheden zijn binnen uw regio. We maken tevens een begroting zodat u kunt zien of uw wensen financieel haalbaar zijn. Voor leden is zo’n adviesgesprek kosteloos. Bent u nog geen lid van de Noordhollandse Coöperatie? Lid worden is geheel gratis. Bel gerust met het Steunpunt (bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur via 075 – 820 02 10) voor meer informatie.

Ik heb moeite met invullen van formulieren. Waar vind ik een betrouwbaar iemand om mij daarmee te helpen?

Leden van de Noordhollandse Coöperatie kunnen een beroep doen op Diensten voor Leden. Binnen dit dienstenpakket zit een aantal mensen dat gespecialiseerd is in administratieve hulp. Bel gerust even met het Steunpunt (bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur via 075 – 820 02 10) om samen te kijken welke dienst het beste bij uw situatie past.

Ik kan zelf mijn huis niet meer schoon houden en heb daarbij hulp nodig; hoe moet ik dat regelen?

Voor ondersteuning bij huishoudelijke hulp zijn er verschillende mogelijkheden. In veel gevallen kan ondersteuning aangevraagd worden vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Samen met u kijken we graag naar de mogelijkheden binnen uw gemeente. Bel gerust met het Steunpunt (bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur via 075 – 820 02 10) voor meer informatie.

Ik heb geen testament, maar wil toch graag een aantal dingen goed regelen; hoe pak ik dat aan?

Het antwoord op deze vraag is erg afhankelijk van wat u graag wilt regelen. Sommige zaken zijn in de wet al goed geregeld, in veel gevallen volstaat dat. Er zijn ook zaken die kunnen worden vastgelegd in een codicil, dit is een handgeschreven verklaring (met een datum erop) die u ondertekent. Om precies te weten wat in uw geval het beste is om te doen, kunt u ons bellen. Aan de hand van uw verhaal kunnen wij u direct adviseren, of wij verwijzen u door naar een van de specialisten op dit gebied uit ons pakket “Diensten voor Leden”. Leden van de Noordhollandse Coöperatie kunnen een beroep doen op de dienstverleners in dit pakket, meestal tegen gereduceerd tarief. Bel gerust met het Steunpunt (bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur via 075 – 820 02 10) voor meer informatie, of om samen te kijken welke dienst het beste bij uw situatie past.

Ik durf niet meer met het openbaar vervoer, maar ik zou wel graag af en toe naar mijn vriendin willen; zijn er ook andere mogelijkheden dan een dure taxi?

Vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zijn er diverse mogelijkheden. Ook zijn er diverse particuliere initiatieven. Wij kijken graag samen met u wat het beste past bij uw situatie en welke mogelijkheden er zijn in de gemeente waar u woont. Bel gerust met het Steunpunt (bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur via 075 – 820 02 10) om samen te kijken wat voor u de beste oplossing is.

Ik moet erfbelasting betalen, maar ik vind de formulieren van de belastingdienst erg moeilijk; is er een vertrouwd iemand die mij hierbij kan helpen?

We kunnen ons voorstellen dat het invullen van deze papieren erg lastig kan zijn. Om te voorkomen dat u teveel betaalt, is het van belang dat de aangifte juist wordt ingevuld. In het pakket “Diensten voor Leden” van de Noordhollandse Coöperatie, zitten dienstverleners die gespecialiseerd zijn in belastingen. Bel gerust met het Steunpunt (bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur via 075 – 820 02 10) om samen te kijken welke dienst het beste bij uw situatie past.