Mobiele Hospice Unit in het Zaans Medisch Centrum

Een bijzonder initiatief verdient een bijzondere bijdrage

Het komt voor dat mensen die (al langer) ernstig ziek zijn, niet hebben nagedacht over de plaats waar zij het liefst zouden willen overlijden. Soms worden zij, vanuit huis, onverwacht opgenomen. Wanneer zij ineens achteruit gaan, is een overplaatsing naar huis of een Hospice niet altijd meer mogelijk. Het ZMC is prachtig nieuw en mooi maar het blijft toch een ziekenhuis, waar de sfeer en de aankleding anders is dan thuis of in een Hospice.

Met een financiële bijdrage vanuit het Goededoelenfonds werd het mogelijk een Mobiele Hospice Unit (MHU) op te zetten. In een verrijdbare kast staan allerlei meubelstukken en accessoires om van iedere eenpersoonskamer binnen het ziekenhuis, een huiselijke en sfeervolle kamer te maken. Zo’n kamer straalt rust uit, voor de patiënt, zijn of haar naasten, verpleegkundigen en artsen. Alle medische (technische zaken) vervallen en dat geeft rust, het maakt het voor de patiënt en zijn/haar naasten makkelijker het leven af te ronden en los te laten.

De MHU bestaat o.a. uit: sfeervolle verlichting (staande lamp, tafellamp, waxinelichtjes), foto’s/schilderijtjes voor aan de muur, een sidetable, een gemak­kelijke stoel voor naasten die blijven waken, een foto­ en kaartenhouder, een Bijbel, een Koran, een fijn dekbed met hoezen zoals thuis, koffie­ en theemokken (i.p.v. een kartonnen bekertje), kussens en een plaid.

Wij vinden dat elke patiënt en hun naasten het verdienen om in rust en in een fijne sfeer afscheid te kunnen nemen van elkaar en van het leven. Er wordt heel veel gebruik gemaakt van de MHU en een complete 2e MHU is een grote wens.

Drs. Samira Barnas Msc, Programmamanager Oncologie
Karin Eikenaar (palliatief consulent ZMC)

Goededoelenfonds

Kent u een instelling die zich bezighoudt met ouderenzorg, zingeving, verliesverwerking, rituelen of terminale zorg? En kan die instelling financiële steun gebruiken bij een bijzonder project of initiatief? Het Goededoelenfonds van Uitvaartvereniging Associatie & IJmond helpt.

Sinds 2012 ondersteunt het fonds projecten van verschillende organisaties die actief zijn binnen hetzelfde werkgebied als Associatie Uitvaartverzorging & Uitvaartverzorging IJmond. Wilt u meer weten over de projecten of over de voorwaarden van een aanvraag? Kijk op de pagina over het Goededoelenfonds.