Hoe ziet uw digitale erfenis eruit?

Door het toenemende computer- en socialmedia gebruik hebben mensen tegenwoordig steeds meer wachtwoorden. Veel zaken regel je tegenwoordig digitaal, zoals bank- en overheidszaken. Daarnaast hebben veel mensen een socialmedia-account. Ook het gebruik van een digitaal fotoalbum komt steeds vaker voor. Waar vroeger oude foto’s in een schoenendoos zaten, staan ze tegenwoordig ‘in the cloud’.

Wanneer iemand overlijdt kan het moeilijk zijn om alle wachtwoorden te achterhalen, waardoor accounts blijven voortbestaan. Het kan confronterend zijn wanneer er een melding van Facebook komt dat iemand jarig is, terwijl deze persoon is overleden.

Wat kunt u doen om het uw nabestaanden zo makkelijk mogelijk te maken?

Er zijn verschillende manieren om uw digitale nalatenschap vast te leggen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een boekje of een document aan te maken. Daarin kunt u beschrijven welke online accounts er zijn en wat de wensen zijn voor deze accounts als u er niet meer bent. Bij social media sites kunt u vaak aangeven wat er met het profiel moet gebeuren na overlijden. Zo heeft Facebook de optie om een contactpersoon aan te wijzen die beslist wat er met uw profiel gebeurt na overlijden. Het profiel kan verwijderd worden, maar kan ook worden omgezet naar een herdenk­pagina.

Naast het zelf bijhouden van de wacht­woorden, kunt u er ook voor kiezen om een codicil te maken. Een codicil is een handgeschreven document waarin u uw wensen vast kunt leggen omtrent uw roerende zaken (schilderijen, sieraden, boeken, kleding etc.) en uw digitale nalatenschap. Een codicil is altijd handgeschreven en voorzien van een datum en een handtekening (anders is het niet geldig). Het is raadzaam om zo’n document te bewaren op een plek waar uw nabestaanden het snel kunnen vinden. Voeg het bijvoorbeeld bij een uitvaartpolis, of bij een lijst waarin de wensen staan beschreven voor de uitvaart.

Net als bij de “normale” nalatenschap kunt u er ook voor kiezen om uw digitale nalatenschap vast te laten leggen in een testament. Een testament voorkomt ruzie en onenigheid, en zorgt ervoor dat uw wensen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Een nadeel van een testament is echter wel dat het wat moeilijker aan te passen is. U moet hiervoor opnieuw naar de notaris en daar zijn vaak kosten aan verbonden.

Sommige websites zijn zo ingesteld dat er na een bepaalde periode een nieuw wachtwoord moet worden gekozen. Het is dan fijn als dit wachtwoord direct kan worden bijgewerkt in uw document. Een praktische oplossing is het aanmaken van een digitale kluis. Het wachtwoord van de digitale kluis kan worden opgenomen in het testament, maar de kluis blijft bij leven toegankelijk zodat wachtwoorden aangepast kunnen worden.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, of wilt u hulp bij het in kaart brengen van uw digitale nalatenschap? Neem dan contact op met het steunpunt: 075 ‑ ­820 02 10