Goededoelenfonds

Het Goededoelenfonds van Uitvaartvereniging Associatie & IJmond bestaat alweer 8 jaar en in deze jaren zijn er prachtige doelen ondersteund. In deze meimaand, de maand van herdenken van oorlogsslachtoffers, lichten wij graag het project Struikelstenen er voor u uit.

Struikelstenen

Struikelstenen, of Stolpersteine, zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het idee is dat je bij het zien van de stenen, even “struikelt” in je hoofd en in je hart over de geschiedenis van de mensen achter de namen op het steentje. De stenen worden gelegd voor huizen waar Joodse mensen hebben gewoond die de oorlog niet overleefd hebben.

De Werkgroep Struikelstenen Zaanstad heeft zich ten doel gesteld struikelstenen te plaatsen voor de Zaanse Joden die in de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden weggevoerd naar concentratiekampen en daar vermoord zijn.

Van de bijna driehonderd Joden die begin 1942 woonden in het gebied dat nu Zaanstad heet, stierven er 177 een voortijdige dood, vrijwel allen in Auschwitz of Sobibor. Van hen heeft het merendeel geen graf. Aangezien een mens pas is vergeten als zijn/haar naam vergeten is, wil de werkgroep de namen van alle omgekomen Zaanse Joden zichtbaar maken. Daarmee ontstaat een gebroken namenlint door de stad: een monument dat de herinnering aan de weggevoerde Zaanse Joden levend houdt.

Het Goededoelenfonds heeft een deel van de stenen vergoed. Inmiddels zijn er al 80 stenen onthuld. Het project zou dit jaar, in het jaar van 75 jaar vrijheid, afgerond worden, maar door het coronavirus is nog niet zeker of dat gaat lukken.

Een bijzonder initiatief verdient een bijzondere bijdrage.

Kent u een instelling die zich bezighoudt met ouderenzorg, zingeving, verliesverwerking, rituelen of terminale zorg? En kan die instelling financiële steun gebruiken bij een bijzonder project of initiatief? Het Goededoelenfonds van Uitvaartvereniging Associatie & IJmond helpt. Sinds 2012 ondersteunt het fonds projecten van verschillende organisaties die actief zijn binnen hetzelfde werkgebied als Associatie Uitvaartverzorging & Uitvaartverzorging IJmond. Wilt u meer weten over de projecten of over de voorwaarden van een aanvraag? Kijk op de pagina over het Goededoelenfonds.