Duurzaamheid

Steeds meer mensen maken bewust de keuze om zo duurzaam mogelijk te leven. Desondanks is een duurzame uitvaart nog geen vanzelfsprekendheid.

In deze editie van het Ledenmagazine leest u meer over duurzame keuzes. Er is bijvoorbeeld van alles te lezen over natuurbegraven. Ook vindt u verder op in dit magazine de rubriek “Hoe deden ze dat vroeger?” Deze keer in het teken van overledenenvervoer, toen en nu.

Wij bieden voor alle onderdelen, waar de nabestaanden keuzes in kunnen maken, duurzame producten of diensten aan. Bij duurzame producten kunt u denken aan:

• Een uitvaartkist van Nederlands hout, zonder lak of ornamenten
  • Rouwdrukwerk van 100% gerecycled papier
  • Een bloemboeket uit eigen tuin, passend bij het seizoen of maak gebruik van een bloemist met het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist
  • Lokale en biologische catering

Weet u bijvoorbeeld dat alle koffie die wij schenken afkomstig is van koffiebranderij Zuivere koffie? Zuivere koffie biedt gemotiveerde (ex-)gedetineerden kansen door ze een echt ambacht te leren en verkopen alleen 100% biologisch en fairtrade koffie. Door de koffie bij Zuivere koffie in te kopen dragen wij ons steentje bij in werkgelegenheid, re-integratie en werken we samen aan een beter milieu en een eerlijke prijs voor koffieboeren door alleen fairtrade koffie te schenken.

Ook op het gebied van uitvaartkisten is er de laatste jaren veel veranderd. De standaard spaanplaten kist die het afgelopen decennium veelal werd gebruikt is op zijn retour. Tegenwoordig worden uitvaartkisten steeds milieuvriendelijker geproduceerd. Er wordt gekeken naar duurzamere houtsoorten, duurzamere bekleding in de uitvaartkisten en er wordt steeds minder lijm gebruikt bij de vervaardiging van een kist. Er is zelfs een uitvaartkist die volledig is gemaakt van mycelium: het wortelnetwerk van paddenstoelen. De samenstelling van deze uitvaartkist genaamd Loop living cocoon, heeft de kracht om het lichaam op de meest natuurlijke manier terug te geven aan de aarde. De uitvaartkist wordt al binnen 45 dagen opgenomen in de aarde, waardoor het de bodem voedt en zorgt voor een betere biodiversiteit.

Wilt u meer informatie over duurzame keuzes? Op onze website vind u meer informatie en kunt u per rubriek bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Greenleave

Duurzaam werken is geen vanzelf­sprekendheid. Daarom hebben wij ons aangesloten bij Greenleave. Zo blijven we op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen in de branche en zijn nabestaanden er zeker van dat wij ons hiervoor hardmaken doordat Greenleave op regelmatige basis audits doet bij de aangesloten organisaties.