Corona

Uitvaarten in coronatijd zijn anders dan we voorheen gewend waren. Ze vinden noodgedwongen plaats in kleinere kring. Om toch meer mensen bij het afscheid te betrekken wordt vaak aanvullend gekozen voor een livestream. Zo kan iedereen die wil meekijken. Dat kan soms wat onwennig zijn, maar levert ook nieuwe mogelijkheden op. Zoals in onderstaand verhaal.

Aanwezig bij een digitale uitvaartdienst

Aan het begin van mijn arbeidzaam leven was ik een aantal zomers verantwoordelijk voor een buitenzwembad dat gelegen was op het terrein van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij mooi weer ging het open en was er een grote belangstelling. De zomers in Nederland geven echter geregeld ook slecht weer en regen, en dan had ik weinig te doen. Op die dagen kwam de overbuurvrouw mij verwennen met koffie en pannenkoeken. Haar kinderen waren vaak in het zwembad te vinden. Ik heb er een mooie tijd gehad en dit gezin maakt deel uit van die fijne herinneringen. Na een paar jaar ging ik verder naar een andere werk plek. Via een vriendin hoorde ik nog over het wel en wee van dit gezin en enkele keer kwam ik ze tegen op een reünie.

Een paar weken geleden vernam ik dat deze overbuurvrouw plotseling was overleden. Via mijn vriendin ontving ik de digitale rouwkaart en daarmee ook de uitnodiging om de afscheidsbijeenkomst digitaal te bekijken. Ik twijfelde of ik de uitzending zou gaan volgen want de uitnodiging was immers niet aan mij persoonlijk gericht. Maar anderzijds zou ik niemand in de weg zitten als ik meekeek. Op de bewuste dag en tijdstip zat ik klaar achter mijn laptop. Met enige schroom logde ik in. Na enkele minuten begon de dienst. En zo op afstand kwam ik in een warm bad van herinneringen die mij terugvoerden naar onze gezamenlijke tijd. Ik zag de kinderen, groot geworden en met hun kinderen aanwezig, de zorg voor hun moeder loslaten. Ik vond het een bijzondere gewaarwording om, op digitale afstand, mij zo betrokken te kunnen voelen.

Corona heeft gemaakt dat de digitale bijeenkomsten een vlucht hebben genomen. Met kwalitatief goede mogelijkheden. Zonder de coronamaatregelen zou ik niet naar de uitvaart van deze kennis uit het verleden zijn gegaan. Nu was ik er wel bij en kon ik, op een later moment, met de kinderen dierbare herinneringen ophalen.

Gré Noom

Vragen over uitvaarten in coronatijd?

Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen zijn over een afscheid in deze bijzondere tijd. Als u ze heeft, neemt u dan alstublieft contact met ons op via 0800-0375. Wij beantwoorden uw vragen graag!

Rouw in tijden van Corona

Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met verlieservaringen. Ieder verlies, gemis, verdriet, emotie, leegte, is uniek. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Rouw is niet alleen droefheid. Het zijn gevoelens van pijn, angst, agressie, boosheid, schuld, verwarring en ja, soms ook opluchting. Wij mensen zijn sociale wezens en naast communiceren is ook fysiek contact belangrijk. In deze periode van Corona zijn er veel beperkingen opgelegd. Het omgaan met een verlies kan hierdoor extra zwaar zijn. Geen troostende arm om je heen, geen knuffel.

Afscheidsdiensten worden anders georganiseerd. Het stelt families voor lastige keuzes. Iedereen leeft naar de dag van afscheid toe. Je wordt geleefd wordt vaak gezegd. Ineens is het stil in huis en wordt het gemis groter. Hierbij een aantal tips om een sociaal isolement van rouw tegen te gaan:

• Blijf zoveel mogelijk in contact met dierbaren bijv. door (video)bellen, chatten.
  • Blijf praten over de gevoelens die u ervaart en wat vooral zo moeilijk is.
  • Probeer uw dagelijkse routine weer op te pakken, op vaste tijden eten en slapen.
  • Gun uzelf de tijd om dit voor elkaar te krijgen en gevoelens te begrijpen.

U kunt hierbij ook anderen om hulp vragen. Heeft u behoefte aan meer tips? Bel dan naar het Steunpunt voor Leden 075 – 8200 0210.