Begraafplaats of crematorium bezoeken

Als u in de toekomst begraven wilt worden, heeft u vast een idee over ‘wat voor soort plekje’ bij u past. Vlakbij een struikje, met wijds uitzicht, onder een boom of er moet er juist een bankje bij geplaatst kunnen worden. Niet alle wensen zijn op alle begraafplaatsen te realiseren. Als u gaat wandelen over de begraafplaats van uw keuze, krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden.

De meeste begraafplaatsen zijn vrij te bezoeken al gelden er wel openingstijden. Deze kunt u terugvinden op de website van de begraafplaats. Regelmatig worden er bij begraafplaatsen bijeen­ komsten georganiseerd waar u aan kunt deelnemen en zo de sfeer kunt ervaren. Denk aan een lichtjesavond, een allergedachtenis­ avond, een expositie of een lezing. Daarnaast wordt vaak de mogelijkheid van een rondleiding geboden en kunt u zo de mogelijkheden bespreken.

Ook crematoria staan open voor mensen die zich willen oriënte­ ren. Dit gaat altijd op afspraak omdat op dat moment de aula en koffiekamer niet in gebruik kunnen zijn.

U kunt dan voorgenoemde ruimtes bezoeken, maar ook de ovenruimte of de familiekamer. Zo kunt u de sfeer proeven en uw wensen bespreken van bijvoorbeeld de horeca. Ook bij crematoria zijn er regelmatig bijeenkomsten waar u aan kunt deelnemen. Deze informatie kunt u vinden op de website van het crematorium van uw keuze.