Categorie: Nieuwsbrief

“Vertel eens” met Piet Oudega

"Vertel eens" met Piet Oudega

Onlangs is onze ledenconsulente Maggie Boode samen met Piet Oudega, (voorzitter van het bestuur van Uitvaartvereniging Associatie en IJmond) een wandeling gaan maken op de Zaanse Schans.

Naast zijn werkzaamheden voor het bestuur van de Uitvaartvereniging, is Piet Oudega ook voorzitter van het bestuur van de Zaanse Schans. Tijdens een prachtige wandeling langs de molens en de typische Zaanse huizen, vertelde Piet over zijn werkzaamheden maar ook over hoe hij graag zijn eigen uitvaart zou willen zien in de toekomst. Bent u nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Piet Oudega? Het volledige gesprek, en de prachtige beelden van de Zaanse Schans zijn te bekijken in onderstaande video.

Welkom aan de leden van Geloof, Hoop en Liefde

Sinds 1 januari van dit jaar zijn de leden van Geloof, Hoop en Liefde bij onze Uitvaartvereniging gekomen. Wij willen hen hierbij hartelijk welkom heten en hopen dat zij zich bij ons thuis voelen.

Heeft u nog vragen over het lidmaatschap van onze Uitvaartvereniging? Bel dan met het Steunpunt via 075 – 820 0210.

Cor Hoogland geridderd

De voormalige voorzitter van onze Uitvaartvereniging heeft afgelopen najaar een lintje gekregen voor al zijn inspanningen.
Hartelijk gefeliciteerd!

Filed under: Nieuwsbrief

Transparantie

Transparantie in uitvaarttarieven

De afgelopen jaren zijn we als consumenten steeds prijsbewuster geworden. Prijzen kunnen we tegenwoordig gemakkelijk vergelijken via internet en met een paar klikken is voor veel producten de voordeligste optie zo gevonden. Ook als uitvaartverzorger merken wij dat transparantie over kosten steeds belangrijker wordt. Jarenlang hebben wij gewerkt met een basistarief , waar veel zaken die bijna iedereen afneemt, al in verwerkt zaten. Vanaf dit jaar hebben wij onze tarieven vereenvoudigd, waarmee de prijs van een uitvaart nog inzichtelijker wordt en er voor nabestaanden direct zichtbaar is welke financiële gevolgen hun keuzes met zich meebrengen.

Transparantie neemt voor ons altijd al met zich mee dat de kostenbegroting tijdens het bespreken van de uitvaart, wordt doorgenomen en besproken. Uiteraard alleen als dat vanuit nabestaanden gewenst is. We vragen hier tijdens het gesprek actief naar zodat onze dienstverlening helemaal op de wens van de nabestaanden aansluit.

Als uitvaartverzorger dragen wij al jaren het keurmerk Uitvaartzorg. Dit is een keurmerk wat wij mogen dragen omdat we deskundig, betrouwbaar en transparant zijn. Het keurmerk vraagt dan ook van ons dat we nabestaanden op voorhand goed informeren over de financiële consequenties van hun keuzes en hen desgewenst adviseren over alternatieven. Omdat we van mening zijn dat het voor nabestaanden mogelijk moet zijn om een goed vergelijk te maken hebben we transparante tarieven voor alle facetten van onze dienstverlening. Heldere voorwaarden en eerlijke
diensten is wat we nabestaanden willen bieden.

Alexandra Howard
directeur Associatie Uitvaartverzorging &
Uitvaartverzorging IJmond

Volgt u ons al op Facebook, Instagram en LinkedIn?

Regelmatig delen we hier bijzondere berichten en ieder maand verloten wij een prachtig boek. Geen socialmedia? Geen probleem! Ook op de websites van Associatie en IJmond uitvaartverzorging en de website van de vereniging delen wij regelmatig actualiteiten.

Websiteshttps://www.associatieuitvaart.nl/
https://www.ijmonduitvaart.nl/
Vereniginghttps://www.uitvaartvereniging.org/
(hier bent u nu)
FacebookAssociatieUitvaartverzorging
Uitvaartvereniging-Associatie-IJmond
UitvaartverzorgingIJmond
Instagramassociatieuitvaartverzorging
uitvaartvereniging
Filed under: Nieuwsbrief

Corona

Online uitvaartstream

Uitvaarten in coronatijd zijn anders dan we voorheen gewend waren. Ze vinden noodgedwongen plaats in kleinere kring. Om toch meer mensen bij het afscheid te betrekken wordt vaak aanvullend gekozen voor een livestream. Zo kan iedereen die wil meekijken. Dat kan soms wat onwennig zijn, maar levert ook nieuwe mogelijkheden op. Zoals in onderstaand verhaal.

Aanwezig bij een digitale uitvaartdienst

Aan het begin van mijn arbeidzaam leven was ik een aantal zomers verantwoordelijk voor een buitenzwembad dat gelegen was op het terrein van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij mooi weer ging het open en was er een grote belangstelling. De zomers in Nederland geven echter geregeld ook slecht weer en regen, en dan had ik weinig te doen. Op die dagen kwam de overbuurvrouw mij verwennen met koffie en pannenkoeken. Haar kinderen waren vaak in het zwembad te vinden. Ik heb er een mooie tijd gehad en dit gezin maakt deel uit van die fijne herinneringen. Na een paar jaar ging ik verder naar een andere werk plek. Via een vriendin hoorde ik nog over het wel en wee van dit gezin en enkele keer kwam ik ze tegen op een reünie.

Een paar weken geleden vernam ik dat deze overbuurvrouw plotseling was overleden. Via mijn vriendin ontving ik de digitale rouwkaart en daarmee ook de uitnodiging om de afscheidsbijeenkomst digitaal te bekijken. Ik twijfelde of ik de uitzending zou gaan volgen want de uitnodiging was immers niet aan mij persoonlijk gericht. Maar anderzijds zou ik niemand in de weg zitten als ik meekeek. Op de bewuste dag en tijdstip zat ik klaar achter mijn laptop. Met enige schroom logde ik in. Na enkele minuten begon de dienst. En zo op afstand kwam ik in een warm bad van herinneringen die mij terugvoerden naar onze gezamenlijke tijd. Ik zag de kinderen, groot geworden en met hun kinderen aanwezig, de zorg voor hun moeder loslaten. Ik vond het een bijzondere gewaarwording om, op digitale afstand, mij zo betrokken te kunnen voelen.

Corona heeft gemaakt dat de digitale bijeenkomsten een vlucht hebben genomen. Met kwalitatief goede mogelijkheden. Zonder de coronamaatregelen zou ik niet naar de uitvaart van deze kennis uit het verleden zijn gegaan. Nu was ik er wel bij en kon ik, op een later moment, met de kinderen dierbare herinneringen ophalen.

Gré Noom

Vragen over uitvaarten in coronatijd?

Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen zijn over een afscheid in deze bijzondere tijd. Als u ze heeft, neemt u dan alstublieft contact met ons op via 0800-0375. Wij beantwoorden uw vragen graag!

Rouw in tijden van Corona

Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met verlieservaringen. Ieder verlies, gemis, verdriet, emotie, leegte, is uniek. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Rouw is niet alleen droefheid. Het zijn gevoelens van pijn, angst, agressie, boosheid, schuld, verwarring en ja, soms ook opluchting. Wij mensen zijn sociale wezens en naast communiceren is ook fysiek contact belangrijk. In deze periode van Corona zijn er veel beperkingen opgelegd. Het omgaan met een verlies kan hierdoor extra zwaar zijn. Geen troostende arm om je heen, geen knuffel.

Afscheidsdiensten worden anders georganiseerd. Het stelt families voor lastige keuzes. Iedereen leeft naar de dag van afscheid toe. Je wordt geleefd wordt vaak gezegd. Ineens is het stil in huis en wordt het gemis groter. Hierbij een aantal tips om een sociaal isolement van rouw tegen te gaan:

  • Blijf zoveel mogelijk in contact met dierbaren bijv. door (video)bellen, chatten.
  • Blijf praten over de gevoelens die u ervaart en wat vooral zo moeilijk is.
  • Probeer uw dagelijkse routine weer op te pakken, op vaste tijden eten en slapen.
  • Gun uzelf de tijd om dit voor elkaar te krijgen en gevoelens te begrijpen.

U kunt hierbij ook anderen om hulp vragen. Heeft u behoefte aan meer tips? Bel dan naar het Steunpunt voor Leden 075 – 8200 0210.

Filed under: Nieuwsbrief

Voor elkaar, door elkaar

Voor elkaar door elkaar

Associatie Uitvaartverzorging en Uitvaartverzorging IJmond zijn als vereniging ledenorganisaties. Voor elkaar, door elkaar. De vereniging werkt heel goed samen met de uitvaartonderneming. Als lid geniet u zorgvuldig uitgewerkte voordelen, dat weet u en daarom bent u lid.

Graag betrekken wij u nog meer … en horen wij, hoe u denkt over het leven en het afscheid nemen van dit leven. Hoe zou de hoogst mogelijke kwaliteit in dienstverlening bij ons als uitvaartorganisatie er uit kunnen zien, nu en in de toekomst? Op basis van de gesprekken met u proberen wij ons steeds weer verder te ontwikkelen.

Elkaar helpen iedere dag een beetje beter te worden.
Leren doen wij van alle contacten met nabestaanden en families en van elkaar. En daar voegen wij graag een ledenpanel aan toe. Onze wens om een ledenpanel vorm te geven is dan ook geboren vanuit deze bezieling met ons werk. Persoonlijk vind ik het een hele mooie gedachte dat onze organisatie mag leren van de ervaringen met onze dienstverlening van onze leden. Door elkaar, voor elkaar als coöperatieve gedachte krijgt zo een tastbare vorm. We zijn er immers om elkaar te helpen.

Boeiende, open en veilige gesprekken in een beperkte groep.
Het is dan ook vanuit deze wens dat ik u, als lid van onze uitvaartvereniging, wil uitnodigen om mee te doen met ons ledenpanel. We hebben een beperkt aantal plaatsen. Dus meld u direct aan. Het ledenpanel kent bijeenkomsten met een wisselende en diverse samenstelling van leden. Het zijn bijeenkomsten in fysieke vorm, in een locatie dichtbij u. Waarbij een gespreksleider met de leden in gesprek gaat over wat u interesseert bij een ledenorganisatie die begeleiding biedt bij overlijden. De bijeenkomst duurt ongeveer 1,5 uur. Medewerkers zullen luisteren en uw ervaringen meenemen in hun werk. Zij zullen zich terughoudend opstellen in het gesprek, want het gaat om uw mening. Na afloop van uw deelname aan het ledenpanel, houden wij u op de hoogte van datgene dat we doen met uw bijdrage en van de ontwikkelingen binnen onze organisatie op basis van uw bijdrage. Zo hopen wij dat een wisselwerking ontstaat, op basis van wederzijdse betrokkenheid.

Meld u zich graag direct aan?
Er is geen voorbereiding nodig. U hoort en praat mee, met zo’n tien andere leden, over interessante thema’s over het leven en over het afscheid nemen van het leven. U wordt meegenomen in actuele ontwikkelingen, maatschappelijke trends, ideeën voor verandering, vernieuwing in de opzet van een waardig en zorgvuldig afscheid. U wordt geïnformeerd over duurzaam en milieuvriendelijk begraven, cremeren, resomeren etc. U maakt ook kennis met de ideeën van andere leden. U helpt onze uitvaartonderneming met het ontwikkelen van haar dienstverlening. En u helpt de ledenvereniging een levend instituut te laten zijn, een vereniging die samen met de dienstverleners van de uitvaartonderneming een maatschappelijke taak invoelend waarmaken. Uw bijdrage waarderen wij daarnaast ook met een cadeaubon.

Alexandra Howard
directeur Associatie Uitvaartverzorging &
Uitvaartverzorging IJmond

Praat u met ons mee?

Aanmelden kan per e-mail (steunpunt@uitvaartvereniging.org) of via het contactformulier.

Filed under: Nieuwsbrief

Goededoelenfonds

Goededoelenfonds

Het Goededoelenfonds mag jaarlijks een flink aantal aanvragen honoreren. Hieronder een aantal voorbeelden.

Verzorgingshuis De Loet in Heiloo hebben we blij kunnen maken met subsidie voor waakmanden en een baarkleed. Een waakmand is een mand met spulletjes die in de laatste fase wat extra steun, troost en aandacht kunnen bieden. Bijvoorbeeld een gedichtenbundel, een tijdschrift, muziek of massageolie. Een baarkleed wordt gebruikt ter bedekking van de baar of kist.

Een ander voorbeeld is de aanvraag van De Notaris; een kleinschalige woonvorm voor ouderen met dementie. De tuin en het balkon is voor de bewoners enorm belangrijk. Zij hebben subsidie ontvangen voor nieuw tuinmeubilair en voor het vervangen van de schermen rond het balkon.

Het hospice In Vrijheid in Purmerend vroeg en kreeg subsidie ter vervanging van de TV toestellen. Zeker in coronatijd zijn deze belangrijk om met de buitenwereld in contact te blijven en voor afleiding te kunnen zorgen.

In De Hofstede te Velserbroek zijn in de ontmoetingsruimte de biljartklokken vervangen met ondersteuning van het Goededoelenfonds. De biljarttafels worden wekelijks intensief door een grote groep voornamelijk oudere mensen gebruikt.

Verder ondersteunen we jaarlijks een flink aantal activiteiten in het kader van ‘herdenken’, zoals Wereldlichtjesdag, Allerzielenconcert of Sterrenlicht Heiloo.

U ziet, de aanvragen zijn zeer divers. Wel is er altijd een link naar overlijden, terminale zorg, zingeving of ouderen in zijn algemeenheid. Wanneer uw project een link heeft met deze aandachtgebieden schroom dan niet om een aanvraag in te dienen.

Namens het Goededoelenfonds,
Gré Noom, voorzitter

Een bijzonder initiatief verdient een bijzondere bijdrage.

Kent u een instelling die zich bezighoudt met ouderenzorg, zingeving, verliesverwerking, rituelen of terminale zorg? En kan die instelling financiële steun gebruiken bij een bijzonder project of initiatief? Het Goededoelenfonds van Uitvaartvereniging Associatie & IJmond helpt. Sinds 2012 ondersteunt het fonds projecten van verschillende organisaties die actief zijn binnen hetzelfde werkgebied als Associatie Uitvaartverzorging & Uitvaartverzorging IJmond. Wilt u meer weten over de projecten of over de voorwaarden van een aanvraag? Kijk op de pagina over het Goededoelenfonds.

Filed under: Nieuwsbrief

Hoe deden ze dat vroeger?

Hoewel de telefoon al in de 19e eeuw werd uitgevonden, heeft het nog lange tijd geduurd voor dat er echt een netwerk beschikbaar was waarmee je kon bellen en gebeld kon worden. Pas in de jaren 60 van de 20e eeuw was er een breed telefonienetwerk in Nederland. Ook de bezorging van post ging er in de 19e en 20e eeuw heel anders aan toe. Het duurde vaak meerdere dagen voordat de post aankwam. Je vraagt je tegenwoordig wel eens af “hoe deden ze dat vroeger toch?”

Men gebruikte toen andere middelen om mee te communiceren. Wie nu wel eens langs een molen rijdt zal waarschijnlijk een prachtig stuk erfgoed zien. Maar al eeuwenlang wordt de molen ook gebruikt om boodschappen mee over te brengen. Op de foto hieronder is te zien hoe de molens in rouwstand staan. De wieken van de molen worden in rouwstand gezet als een bekende van de molenaar is overleden. De wieken staan niet recht in het midden, maar iets naar rechts. Daarnaast wordt de molen vaak gedraaid in de richting van het huis van de overledene.

Molens in rouwstand

Wist u dat…

  • Kinderen tot 18 jaar vanzelf lid zijn als hun ouders lid zijn? Vanaf 18 jaar kunnen zij zelf lid worden. Bijvoorbeeld via deze pagina op de website.
  • Wij af een toe een digitale nieuwsbrief sturen, dus dat het zinvol is om uw
    e-mailadres aan ons door te geven? Mail naar steunpunt@uitvaartvereniging.org of gebruik het contactformulier.
  • U adres wijzigingen of wijzigingen in persoonsgegevens heel makkelijk door kunt geven via de website? Gebruik ook hiervoor het contactformulier.
Filed under: Nieuwsbrief