Categorie: Nieuwsbrief

Voorwoord

Over namen…

Zelden zal iets zo vervelends zo’n mooie naam hebben gehad als corona. Het klinkt naar bier, naar een zonnig plaatsje in Californië, naar een meisjesnaam. Maar het is toch echt de aanduiding voor een dodelijk virus. Tekenaars en vormgevers doen hun best om het er goed te laten uitzien. Groen of rood of blauw, met fotogenieke uitsteeksels. Maar het is een horrorvirus, zoals die tot nu toe alleen in rampenfilms voorkwamen. Ook binnen onze vereniging heeft het al meerdere keren toegeslagen, zelfs binnen onze ledenraad. Op een later tijdstip zullen wij daar zeker op terugkomen. Op dit moment wens ik iedereen vooral veel sterkte bij het weerstaan van de ziekte, bij het geïsoleerde leven, bij het verwerken van verlies. En ik wens onze Uitvaartverzorging veel sterkte bij het verwerken van de grote vraag naar uitvaartdiensten, onder moeilijke en ronduit onwenselijke omstandigheden.

Ons bestuur ondervindt ook op andere manier de gevolgen van het virus. Zo kan onze ledenraad in deze tijd niet bijeenkomen. En dat geldt ook voor het bestuur. Wij stellen vergaderingen uit of houden ze digitaal, wat echt niet ideaal is.

Maar stilzitten doen we niet. Zo hebben we nog een aantal besluiten genomen waarvan u de gevolgen voor u ziet: de stijl van dit ledenmagazine is veranderd. In kleur aangepast aan onze belangrijke partner DELA en in stijl gemoderniseerd.

Ook onze naam is aangepast. Wij verschenen vroeger in twee edities, één voor IJmond en één voor de rest van ons werkgebied, alsof er in 1993 geen fusie had plaatsgevonden. Datzelfde gold voor ons briefpapier. Onze officiële naam – Uitvaartvereniging Noordhollandse Coöperatie – kon natuurlijk overal in het werkgebied worden gebruikt, maar was niet erg onderscheidend. U kent ons immers als “de Associatie”of “de IJmond”. Om aan die tweespalt een definitief einde te maken en tegelijk onze historische namen in ere te houden, noemen we ons nu Uitvaartvereniging Associatie & IJmond. Dat ziet u nu dus ook boven dit ledenmagazine staan, in een nieuwe vorm, een nieuw logo.

Ook onze site is hierop aangepast en we hebben er tegelijk een blik op onze geschiedenis in opgenomen. Negentig jaar historie hoeven we niet onder stoelen of banken te steken!

Goede zaken, slechte zaken, een naam is handig om ze kort aan te duiden. Hopelijk wennen we allemaal snel aan Uitvaartvereniging Associatie & IJmond en kunnen we corona over een jaar weer vergeten!

Piet Oudega, Voorzitter

Meebeslissen in de ledenraad

Wilt u meepraten over belangrijke beslissingen binnen Uitvaartvereniging Associatie & IJmond? Meld u dan aan als lid van de ledenraad bij mevrouw M.M. Noom, secretaris van het bestuur, via Postbus 305, 1520 AH in Wormerveer. Mailen kan ook: mm.noom@hetnet.nl

Filed under: Nieuwsbrief

Steunpunt voor Leden

Het Steunpunt voor Leden bestaat inmiddels alweer bijna twee jaar. In deze periode hebben veel leden ons al weten te vinden met hun vragen over alle zorg en ondersteuning rondom ouder worden of over uitvaart gerelateerde zaken.

Maar het Steunpunt doet meer. Zo zijn wij steeds actief bezig om ons pakket “Diensten voor leden” zo compleet mogelijk te maken en te laten aansluiten bij de vragen die wij in de praktijk van u horen. Hieronder stellen wij een paar nieuwe dienstverleners aan u voor.

Huisinzicht

Wanneer uw huidige woning, om wat voor reden dan ook, niet meer bij u past, wilt u zich gaan oriënteren op een andere woning. Makelaar Annemarie Geels kan u hierbij helpen en voor u optreden als aankoop- of verkoopmakelaar. Zij doet dit net iets anders dan de meeste makelaars: ze ontzorgt, biedt maatwerk en persoonlijke aandacht.

Zo kan zij bijvoorbeeld ook helpen bij het regelen van de verhuizing, de taxatie van waardevolle spullen die niet mee kunnen verhuizen, de inrichting en aankleding van de nieuwe woning of het verzorgen van alle aansluitingen. Ook het verkooptraject van een woning uit een nalatenschap is voor haar geen enkel probleem.

Verliesverwerking

Praktijk Tamtelahitu biedt professionele begeleiding voor volwassenen die kampen met rouw, verlies en/of trauma. Rouw en verlies ontstaan door (onverwachte) veranderingen of gebeurtenissen in het leven. Wanneer een dierbare overlijdt krijg je te maken met rouw en verlies. Je kunt echter ook rouwen om andere zaken, bijvoorbeeld het verlies van gezondheid, relatie, werk, woning of toekomstidealen.

Bij rouw en verlies kun je diverse psychische en/of lichamelijke klachten ervaren. Ieder persoon verwerkt een verlies op zijn of haar eigen manier. Wanneer je vastloopt in de verwerking van een verlieservaring, dan ondersteunt rouw- en verliestherapie je om weer balans te vinden in je leven.

Heeft u vragen over aanbieders, of wilt u liever via het steunpunt in contact komen met de aanbieders uit het dienstenpakket? U kunt ons dagelijks bereiken van 10.00 tot 14.00 op telefoonnummer: 075-8200210 of op ons e-mail adres: steunpunt@uitvaartvereniging.org

Boekverloting

Klein geluk voor de mantelzorger

Wij verloten in 2020 elke maand twee exemplaren van het boek “Klein geluk voor de mantelzorger” van Maria Grijpma en Inge Jager.

Door de situatie van de afgelopen maanden zullen er veel mantelzorgers zijn die voor extra uitdagingen komen te staan, voor wie de zorg misschien wel intensiever is dan ooit. Deze mantelzorgers zetten wij graag in het zonnetje, en daarom verloten wij bij de uitgave van dit Ledenmagazine vier extra exemplaren. Het boek maakt u bewust van het feit hoe belangrijk kleine verwenmomentjes voor uzelf zijn. En hoe juist zulke momenten er in het drukke leven van een mantelzorger vaak bij inschieten. Terwijl u uit dit soort dingen juist de nodige energie haalt!

Wilt u kans maken op het boek? Of kent u een mantelzorger aan wie u dit boek wilt schenken? Stuur dan een e-mail naar: steunpunt@uitvaartvereniging.org met uw naam en adres of bel met 075 – 820 02 10.

Filed under: Nieuwsbrief

Werken in coronatijd

Toen in maart de eerste maatregelen aangekondigd werden door minister-president Rutte en het RIVM, was dat behoorlijk ingrijpend. Niet alleen voor de nabestaanden die wij van dienst zijn maar ook voor ons, achter de schermen, veranderde er nogal wat. Over de verandering in de uitvaarten leest u meer op de volgende pagina. Op deze pagina vertellen wij graag wat meer over de impact die dit op onze dagelijkse bedrijfsvoering heeft.

Het belangrijkste thema was natuurlijk: veiligheid. Voor ons verzorgingsteam bijvoorbeeld. Zij halen de overledenen op en moeten dus, als het een coronapatiënt betreft, goed beschermd hun werk kunnen doen. Daarvoor moesten snel de goede materialen in huis worden gehaald.

Gastdames en –heren en uitvaartbegeleiders moeten tijdens het afscheid voldoende afstand kunnen nemen. Inmiddels staan in alle uitvaartcentra hekjes om de afstand van 1,5 meter te kunnen waarborgen.

Uitvaartbegeleiders mogen niet meer naar nabestaanden toe om de uitvaart te bespreken; dit gaat telefonisch of via beeldbellen. Hetzelfde geldt voor de Nazorg en voor het Steunpunt voor Leden.

Overuren voor de IT afdeling

En iedereen moet vanuit huis werken. Voor veel mensen kon dit al, maar onze IT afdeling draaide overuren om dit nu voor iedereen mogelijk te maken. Bijvoorbeeld als u belt met ons kantoor, wordt de telefoon thuis opgenomen zonder dat u daar iets van merkt. Al deze dingen (en nog heel veel andere) moesten in korte tijd geregeld worden.

Daardoor worden er in de automatisering meteen grote stappen gezet. Omdat er zo weinig mensen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart, wilden wij het graag mogelijk maken om afscheidsdiensten die plaatsvinden in onze uitvaartcentra uit te zenden via een livestream, zodat mensen die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn, toch kunnen meekijken en meeleven.

Livestream

Verhaal van onze audio-videomedewerker Frank:

“Nadat alle coronamaatregelen bekend waren gemaakt en wij intern besloten hadden dat we zo snel mogelijk een livestreammogelijkheid wilden aanbieden aan onze klanten, ben ik het internet opgegaan om uit te vinden wat daar allemaal voor nodig is.

Veel mensen weten YouTube al te gebruiken voor het kijken van filmpjes of voor het luisteren naar muziek. Maar zelf een filmpje plaatsen, en zeker een livestream, is een ander verhaal en het kostte me aardig wat tijd voor ik alle kennis bij elkaar had en alle accounts en instellingen had aangemaakt. Toen was het tijd voor een proefopname. Best een gekke ervaring, want ik moest een half uur vol gaan praten tegen een camera terwijl een paar collega’s thuis naar mij zaten te kijken.

De vuurdoop was in ons uitvaartcentrum in Purmerend: ik had alle apparatuur mee en daar gingen we. Wat een geweldige ervaring is dat, als al je voorbereidingen op hun plek vallen en het resultaat er is! Inmiddels hebben we al een vaste installatie in ons uitvaartcentrum in Wormerveer. Die is nog stabieler en is zelfs vanuit huis te bedienen. Lang leve de moderne techniek!

Filed under: Nieuwsbrief

Uitvaarten in coronatijd

Zoals op de vorige pagina beschreven, veranderde onze werkwijze behoorlijk deze periode. Maar vooral voor de nabestaanden zijn de uitvaarten die nu plaatsvinden ingrijpend anders. Het ging heel snel: de ene week mocht je geen handen meer schudden en mochten er maximaal 100 mensen bij de uitvaart aanwezig zijn; een volgende week mochten dat er nog maar 30 zijn en moest iedereen 1,5 meter afstand houden. Hoe maak je dan nog iets moois van het afscheid?

Gelukkig zit de mens zo in elkaar dat beperkingen leiden tot ongekende creativiteit. Want er blijkt nog heel veel wél mogelijk. Zoals bijvoorbeeld:

  • Laat alle buren de vlag halfstok hangen op de dag van vertrek van de uitvaart.
  • Maak een online herdenkpagina aan op onze herdenksite. Iedereen kan daar een virtueel kaarsje opsteken, een foto en herinneringen delen.
  • Plaats foto’s van de mensen die niet aanwezig kunnen zijn bij de uitvaart op de stoelen, zo zijn ze er toch een beetje bij. Of plak de kist vol met die foto’s.
  • Neem een speech of een filmpje op en mail deze aan de familie zodat deze kan worden afgespeeld bij de uitvaart.
  • Noem de namen van mensen die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. Als zij meeluisteren via een livestream levert dat extra betrokkenheid op.

Uitvaarten die anders zijn dan anders, leveren ook andere verhalen op. Een aantal ervan hebben wij al op onze Facebookpagina’s gedeeld en kunt u daar teruglezen. Maar ook onze medewerkers die niet direct in beeld zijn bij een uitvaart, maken andere dingen mee. Hieronder vertelt onze rouwkaartenkoerier Veronique over een gebeurtenis die haar erg raakte.

Het zijn de kleine dingen die het doen

“Ik moest rouwkaarten brengen naar een oudere mevrouw. Haar man was overleden aan het coronavirus. Voor ik aanbelde, had ik de rouwkaarten in een tasje aan de deur gehangen, en daarna had ik een paar passen naar achteren gedaan om voldoende afstand te kunnen bewaren.

Mevrouw deed open en toen ze me zag, kreeg ze tranen in haar ogen: “Ik ben zo blij om even iemand in levenden lijve te zien”, fluisterde ze. Ze vertelde dat ze helemaal alleen was, ze had geen kinderen en haar vrienden en familie durfden niet te komen door het virus. Ze had niemand die bij haar was om haar een beetje te troosten.

Haar man woonde al een tijdje in een verpleeghuis, dus ze was al wel gewend om alleen thuis te zijn, maar door deze situatie voelde ze zich ineens heel eenzaam.

Ze haastte om me te vertellen dat ze wel veel telefoontjes kreeg, dat mensen zeker wel aan haar dachten en dat ze daar dankbaar voor was. Ze wilde duidelijk niet zeuren.

Maar ook mijn ogen werden vochtig omdat ik zag hoe blij ze was dat er iemand voor de deur stond. Ik heb wel 20 minuten met haar staan praten; het maakte me blij dat ik in deze schrijnende situatie even iets voor haar kon betekenen. Dit soort momenten maken mijn werk zo waardevol.”

Filed under: Nieuwsbrief

Associatie Uitvaartverzorging bestaat 90 jaar

Dit jaar is het 90 jaar geleden dat Associatie Uitvaartverzorging in Zaandam werd opgericht. Daar willen we graag bij stil staan, hoewel die leeftijd ons eerder “gerenommeerd” maakt dan dat we ons oud voelen. We hadden gepland om in september aandacht te besteden aan dit jubileum, maar of het coronavirus zich dan al rustig houdt en festiviteiten door kunnen gaan is nog even de vraag. Neemt niet weg dat we u wel kort mee willen nemen in de geschiedenis van de Associatie.

Daarvoor komt eerst Louis Verhoef, een van de huidige ledenraadsleden en voormalig bestuurslid, aan het woord: “Mijn opa, Pieter Jacobus Verhoef, had een garagebedrijf en was Citroëndealer. Ook bezat hij een rouw- en trouwstoet. Daarnaast was hij actief bij de Vereniging van thuiszittende oude van dagen. Hij maakte het mede mogelijk dat deze mensen er een keer per jaar een dagje op uit konden. Zodoende was hij zeer betrokken bij de oudere medemens. Het feit dat de toenmalige begrafenisondernemingen de afspraken met zijn garagebedrijf vaak niet nakwamen, was hem een doorn in het oog. De oudere mensen leden daar immers onder.

Zonder winstoogmerk

Hij was niet de enige die zich ergerde; in overleg met een aantal andere Zaankanters  werd besloten een uitvaartvereniging zonder winstoogmerk op te richten. Op 25 juni 1930 was de oprichting van de “Coöperatieve Vereniging U.A. Associatie voor Lijkbezorging” een feit. Het duurde nog wel tot februari 1931 tot de werkzaamheden van start gingen, vanuit de garage van mijn opa aan de Hogendijk in Zaandam.”

De rest is geschiedenis, zoals dat heet. In augustus 1931 waren er al 1300 leden. De contributie bedraagt aanvankelijk 5 gulden, eventueel te voldoen in tien halfjaarlijkse termijnen van 50 cent. Er wordt gebruik gemaakt van een bestaand pand aan de Stationsstraat 45 in Zaandam, maar dit wordt al snel te klein en aan de Jan van Scorelstraat wordt begin jaren zestig een nieuw pand gebouwd, dat nu nog in gebruik is.

De vereniging groeit verder en gaat samenwerkingsovereenkomsten aan met uitvaartverenigingen in de streek en er komen uitvaartcentra in Wormerveer, Krommenie en Purmerend. In 1992 verzorgt de vereniging meer dan 1000 uitvaarten per jaar en telt ruim 15.000 leden.

Samenwerking en fusie

In de jaren negentig gaat de Associatie een samenwerking aan met een vergelijkbare vereniging uit Beverwijk: Uitvaartverzorging IJmond. Dit leidt zelfs tot een fusie en tot een nieuwe naam: Uitvaartvereniging Noordhollandse Coöperatie (UNC). Er blijft echter gewerkt worden onder de vertrouwde namen Associatie Uitvaartverzorging en Uitvaartverzorging IJmond. In 2004 wordt een nieuw hoofdkantoor annex uitvaartcentrum betrokken in Wormerveer, aan de Roode Wildemanweg.

De uitvaartbranche komt ondertussen in beweging. In de jaren 90 verandert er veel en worden uitvaarten veel moderner. Ook komen er meer uitvaartondernemingen bij. Om de positie stevig te houden, besluit de vereniging in 2007 een deel van de aandelen aan DELA te verkopen. De opbrengsten worden gebruikt voor het instellen van een Goededoelenfonds, voor het vergroten van de ledenkorting (in 2020: € 500) en voor het versterken van de dienstverlening aan de leden: de ledenconsulenten. Momenteel telt de coöperatieve vereniging, die nu wordt aangeduid als Uitvaartvereniging Associatie & IJmond, ca. 30.000 leden en verzorgt zo’n 1900 uitvaarten per jaar.

Filed under: Nieuwsbrief

Goededoelenfonds

Het Goededoelenfonds van Uitvaartvereniging Associatie & IJmond bestaat alweer 8 jaar en in deze jaren zijn er prachtige doelen ondersteund. In deze meimaand, de maand van herdenken van oorlogsslachtoffers, lichten wij graag het project Struikelstenen er voor u uit.

Struikelstenen

Struikelstenen, of Stolpersteine, zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het idee is dat je bij het zien van de stenen, even “struikelt” in je hoofd en in je hart over de geschiedenis van de mensen achter de namen op het steentje. De stenen worden gelegd voor huizen waar Joodse mensen hebben gewoond die de oorlog niet overleefd hebben.

De Werkgroep Struikelstenen Zaanstad heeft zich ten doel gesteld struikelstenen te plaatsen voor de Zaanse Joden die in de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden weggevoerd naar concentratiekampen en daar vermoord zijn.

Van de bijna driehonderd Joden die begin 1942 woonden in het gebied dat nu Zaanstad heet, stierven er 177 een voortijdige dood, vrijwel allen in Auschwitz of Sobibor. Van hen heeft het merendeel geen graf. Aangezien een mens pas is vergeten als zijn/haar naam vergeten is, wil de werkgroep de namen van alle omgekomen Zaanse Joden zichtbaar maken. Daarmee ontstaat een gebroken namenlint door de stad: een monument dat de herinnering aan de weggevoerde Zaanse Joden levend houdt.

Het Goededoelenfonds heeft een deel van de stenen vergoed. Inmiddels zijn er al 80 stenen onthuld. Het project zou dit jaar, in het jaar van 75 jaar vrijheid, afgerond worden, maar door het coronavirus is nog niet zeker of dat gaat lukken.

Een bijzonder initiatief verdient een bijzondere bijdrage.

Kent u een instelling die zich bezighoudt met ouderenzorg, zingeving, verliesverwerking, rituelen of terminale zorg? En kan die instelling financiële steun gebruiken bij een bijzonder project of initiatief? Het Goededoelenfonds van Uitvaartvereniging Associatie & IJmond helpt. Sinds 2012 ondersteunt het fonds projecten van verschillende organisaties die actief zijn binnen hetzelfde werkgebied als Associatie Uitvaartverzorging & Uitvaartverzorging IJmond. Wilt u meer weten over de projecten of over de voorwaarden van een aanvraag? Kijk op de pagina over het Goededoelenfonds.

Filed under: Nieuwsbrief